Villabella – Chiaretto Spumante

 10,90

DRUIVEN EN VINIFICATIE
De cuvèe van rozéwijnen wordt verkregen door traditionele vinificatie van de inheemse druivensoorten Corvina, Rondinella en Molinara met slechts een korte maceratie op de schil, gevolgd door een lange, langzame gisting. Het lange proces van het transformeren van de cuvèe in mousserende wijn vindt vervolgens plaats in gesloten vaten volgens de Martinotti-methode.
PROEFNOTITIE
Een delicate, elegante geur van klein fruit (aardbeien, frambozen, aalbessen en kersen) maar ook van knapperige appels, bladgroen en wilde bloemen. Afgerond, behoorlijk vol, fluweelzacht en romig, met een elegante perlage en aanhoudend sappig fruit.
SERVEERSUGGESTIES
Uitstekend als aperitief, maar kan ook worden geserveerd tijdens een klassieke Italiaanse maaltijd, of bij zout- of zoetwatervis. Perfect bij de traditionele gekookte salami op basis van varkensvlees uit de Noord-Italiaanse keuken, cotechino en zampone.
TYPE BODEM
klei vermengd met kalksteen, typisch voor de morainische heuvels rond het Gardameer, in de provincie Verona
BELANGRIJKSTE DRUIVEN
Corvina, Rondinella, Molinara
OOGSTPERIODE
begin september: eerder dan de oogst voor nog steeds Bardolino Chiaretto, om basiswijnen te hebben die worden gekenmerkt door een niveau van frisse zuurgraad, waardoor ze geschikt zijn om te worden omgezet in mousserende wijn
VINIFICATIE
de cuvée van roséwijnen wordt verkregen door traditionele vinificatie van de vaak inheemse Corvina-, Rondinella- en Molinara-druivensoorten met slechts een korte maceratie op de schil (om slechts een deel van de natuurlijke kleurstof van de druiven te extraheren), gevolgd door een lange, langzame gisting (ideaal om de aromatische geur van de druiven naar voren te halen). Het lange proces om de cuvée om te zetten in mousserende wijn vindt dan plaats in gesloten vaten, aldus de Martinotti